Rapporter fra Studietur til Palestina – Israel

Fra 06.03 til 14.03 var vi 27 personer som deltok på studietur. Jeg oppfordrer så mange som mulig til å sende inn korte refleksjoner, historier og glimt fra turen. De vil bli lagt ut her etterhvert som de kommer.

 
Forventningsfulle og spente møtte vi 27 deltakarane kvarandre på flyplassen i Istanbul. Studietur i  Israel og Palestina kling i historie, turisme, levande tru og fellesskap. KUFO hadde lagt opp studieturen i samarbeid med Plussreiser og reiseleiar Fartein Valen-Senstad. Vi rakk akkurat å kome oss inn i landet, men Betlehem og palestinske områder var stengte pga koronapandemien og frykt for smitte i utsette områder. Difor måtte reiseleiar Fartein, Plussreiser og guide Rina legge om programmet vårt noko. Vi fekk 8 uforgløymelege dagar. Jerusalem med mykje av alt; ulike kulturar, ulike religionar, ulike helgedagar, mykje historie, mykje turisme. Samaria med Garisimhøgda, Galilea med Nasaret, Kapernaum, Tiberias og Genesaretsjøen, og Golanhøgdene. Jordandalen med Jordanelva og grøderike områder. Dødehavet med Qumran, helsebringande bad og tur i ørkenlandskap med overnatting i beduinleir og fjelltur med soloppgang på  Masada. Tilbake i Jerusalem med Oljeberget, Getsemane, Tempelplassen, Via Dolorosa og Gravkyrkja. Vi besøkte mange store, flotte kyrkjer der vi gleda oss sjølve og andre med flott korsong. Kanskje best huskar eg songen i Magdala-kyrkja ved Genesaretsjøen. Elles var det stort å trø i fotspora til Menneskesonen. Steinane på bakken (som truleg låg der i Jesu tid) på veg opp til kyrkja som vert kalla «Hanegalkyrkja», fekk meg til å kjenne at her er eg verkeleg på historisk grunn. Kanskje kjende eg ikkje det like sterkt i alle dei store kyrkjene som er bygt på «Jesusplassar», men ruinane og steinane talte. Forteljingane i evangelia har blitt meir levande og nære etter å ha vore med på denne turen.
Vi avslutta med eit besøk på Holocost-museet i Vest-Jerusalem. Ei sterk påminning om kva det jødiske folket har blitt utsett for. Dette må vi unngå skjer igjen!
Takk for fellesskap og gode opplevingar til alle i reisefølgjet. Ekstra takk til reiseleiar Fartein Valen-Senstad for å dele av sin uutømmelege kunnskap og trusstyrkande formidling! Vår fantastiske israelske guide Rina fortener også ekstra takk.
 
Astrid Ulvestad Øygard
Kateket i Ålesund

Studietur til Israel mars 2020

I skrivende stund sitter jeg på loftstua hjemme på Finseth, i pålagt hjemmekarantene etter utenlandsreise. Det føles litt uvirkelig å komme hjem til et land i unntakstilstand. Reisen min gikk til Israel og Palestina. Jeg reiste sammen med gode kolleger fra hele landet. Med på turen var Fartein Valen-Senstad, professor emeritus, meget kunnskapsrik og entusiastisk teolog og historiker. Vi fikk høre mye om Palestina og Israel på Jesu tid. Vi hadde også en meget dyktig jødisk guide som fortalte om dagens situasjon. Det er virkelig utrolig hvor mye historien påvirker dagens situasjon! Det er også imponerende hvor mye moderne arkeologi kan lære oss om livet for 200 år siden! For min del ble turen både lærerik og trosstyrkende. Bibellesning, sang, felleskap og fakta som underbygger og utvider bibelens fortellinger gav mat for sjelen. Jeg sitter med mange inntrykk og masse bilder, både i hodet og på kamera. Det er mye å fortelle! Jeg har allerede skrevet en artikkel til menighetsbladet om turen, en andakt i lokalavisa til Maria Budskapsdag og holder på med et undevisningsopplegg til en bibelgruppe for voksne. Tusen takk for flott tur!

Mvh Heidi Strand Mathisen, Kateket i Hàbmera

Les mer om følgende emner:

Del på:

Verified by MonsterInsights